Connect with us

Eveniment

Atacul Poloniei la adresa statului de drept pune Europa în conflict cu ea însăși – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

Atacul Poloniei la adresa statului de drept pune Europa în conflict cu ea însăși

Uniunea Europeană se confruntă cu o problemă tot mai gravă din cauza Poloniei, o problemă care învrăjbește propriile-i instituții și care dezbină statele membre. Ce se poate face atunci când un stat membru încalcă în mod repetat niște reglementări convenite anterior de organizația celor 27 de state, dar nu arată că ar intenționa să părăsească grupul?

Ani în șir, oficialii Uniunii Europe și liderii statelor membre au încercat să pareze atacurile Poloniei la adresa statului de drept, opiniile sale iliberale în privința unor probleme precum drepturile LGBTQ și libertatea presei sau atacurile la adresa independenței justiției, scrie nytimes.com

Promovând ‘adânca îngrijorare’ – o formulă a UE care nu ilustrează întocmai gravitatea nemulțumirilor semnalate printre multe din statele membre – ei au apelat mai întâi la dialog, apoi la o serie de proceduri legale mai îndelungate, iar acum amenință cu sancțiuni pentru a convinge Polonia să-și schimbe politicile.

Dar Polonia nu și-a manifestat nicio intenție de a da înapoi, iar, în această lună, ea a adoptat o atitudine provocatoare din momentul când principala sa instanță a decretat că, în anumite privințe, Constituția țării are prioritate în fața legislației UE, ea respingând astfel un pilon important al proiectului european.

Nervozitatea a crescut în această săptămână, după ce președinta Comisiei Europene și premierul polonez s-au ciocnit în Parlamentul European. Discuțiile pe tema statului de drept au dominat și reuniunea la nivel înalt a liderilor naționali desfășurată la Bruxelles, joi și vineri, un alt subiect important fiind însă și prețurile la energie.

Oficialii UE afirmă că se confruntă cu o situație fără precedent, respectiv, aceea în care un stat membru contravine în mod direct unui principiu de bază al organizației, și anume, prioritatea legislației UE în fața celei naționale. Unii analiști consideră totodată că s-ar putea ca încăpățânarea Poloniei să reprezinte un pericol mai mare decât Brexitul – o altă criză existențială apărută din momentul când o țară membră, respectiv, Marea Britanie, a hotărât unilateral să părăsească organizația, iar restul țărilor au hotărât să rămână unite.

„În joc este însăși legitimitatea UE. Dacă legislația europeană nu are prioritate în fața celei naționale, atunci la ce mai e bună uniunea?”, a declarat Sophie Pornschlegel, analist principal la Centrul pentru Politică Europeană din Bruxelles.

Marți, în cursul unui schimb dur de replici din Parlamentul European, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat Parlamentul European că își depășește autoritatea, șantajând Polonia să accepte instrucțiunile comisiei pe tema sancțiunilor. „Dacă doriți să transformați Europa într-un super-stat cu națiuni mai puține, trebuie ca mai întâi să obțineți pentru asta acceptul tuturor statelor și societăților europene”, a declarat el.

Polonia a susținut de multă vreme că Bruxelles-ul dorește să-i îngrădească suveranitatea, impunând politici în sprijinul drepturilor LGBTQ și al altor probleme, care contravin tradițiilor poloneze și voinței alegătorilor.

„Argumentele dvs. nu prea mai țin. Eludați sensul discuției”, a replicat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ea adăugând că executivul UE nu va permite încălcărilor să scape nepedepsite.

Alice Stollmeyer, director executiv la Defend Democraacy (Apărați democrația), o organizație non-profit din Bruxelles, afirmă că organizația are probleme mai grave de rezolvat decât luptele intestine dintre membrii săi. “UE poate fi puternică în măsura în care ea rămâne unită, iar atunci când nu mai e, alții ar exploda de bucurie”, spune ea. “Probabil că Putin urmărește toate astea cu o pungă de floricele în față”.

Oficiali și experți ai Uniunii Europene au avertizat că atacurile repetate, lansate de guvernul naționalist de dreapta al Poloniei, ar putea încuraja și alte guverne să-i urmeze exemplul.

Joi, în cadrul Consiliului European, liderii din Lituania și din Ungaria au ținut partea Poloniei. În Franța, Eric Zemmour, un extremist de drepta și posibil candidat la viitoarele alegeri prezidențiale, a cărui popularitate a crescut în ultimele săptămâni, a pledat pentru susținerea Poloniei în “lupta sa pentru propriile libertăți”.

Daniel Kelemen, profesor de studii europene la Universitatea Rutgers, a declarat că atacurile la adresa statului de drept din partea țărilor din UE “s-ar putea înmulți și ar putea ajunge la metastază, ca un cancer. Dacă guvernul polonez poate ignora pur și simplu prioritatea legislației UE, atunci și alte guverne ar putea ignora oricare alt aspect al acestei legislații care, în opinia lor, ar părea inacceptabil”, a spus el.

Didier Reynders, comisarul european al justiției, a calificat verdictul polonez ca fiind o ”provocare directă la adresa ordinii juridice din UE și la adresa bazelor proiectului european”, el promițând să apeleze la și mai multe proceduri judiciare sau sancțiuni financiare pentru a exercita presiuni asupra Poloniei din dorința de a o convinge să renunțe.

Săptămâna aceasta, Morawiecki a declarat că guvernul polonez va desființa instituția disciplinară destinată juriștilor, dar a oferit puține amănunte. Experții în probleme juridice mai spun că un asemenea demers nu va fi suficient pentru a restabili independența justiției din Polonia.

Consiliul European au fost divizați și în privința presiunilor care ar putea fi exercitate asupra Poloniei

Consiliul European, din care fac parte liderii tuturor celor 27 de state din UE, au fost divizați și în privința presiunilor care ar putea fi exercitate asupra Poloniei. Țări precum Olanda sau Belgia au pledat pentru niște acțiuni mai hotărâte, inclusiv prin activarea mecanismului legat de încălcarea statului de drept, dar altele, precum Franța și Germania, au pledat pentru mai mult dialog. La reuniunea de joi, liderii au evitat exprimarea vreunei poziții mai dure, astfel încât situația a rămas aproape neschimbată.

„Franța, Germania și alte țări au nevoie de Polonia și de Ungaria în privința multor altor probleme, cum ar fi Acordul Verde European”, a mai spus dna Pornschlegel, referindu-se la planurile organizației vizând combaterea fenomenului de schimbare a climei.

Alți analiști consideră că acest conflict nu va putea lua sfârșit atâta vreme cât Polonia și Uniunea Europeană au nevoie una de cealaltă. Polonia se situează pe locul al cincilea ca număr al populației și este cea mai mare putere economică dim Europa de Est. Or, Polonia nu are nicio intenție să părăsească Uniunea Europeană – iar fondurile UE care-i sunt destinate reprezintă aproape 4% din venitul național al Poloniei.

Dna Stollmeyer, de la Defend Democracy, speră ca guvernul polonez să dezamorseze această criză, care, în opinia sa, ar fi luat niște proporții neașteptate. “Polonia nici măcar nu a dorit să facă din asta un conflict de nivel european; el era destinat numai publicului din țară”, spune ea.

Potrivit analiștilor, o soluție mai pesimistă ar fi aceea de a aștepta până la viitoarele alegeri din Polonia, programate în 2023, și de a spera că noul guvern va redresa situația. Dar dna Stollmeyer spune că cu cât liderii vor aștepta mai mult, cu atât situația se va agrava.

„Dacă începi să subminezi fundațiile UE și dacă permiți asta pentru prea multă vreme, s-ar putea să provoci prăbușirea construcției”, adaugă ea.

Facebook Comments

Eveniment

Cătălin Măruță a rămas fără cuvinte! Un cunoscut actor l-a lăsat mască. Ce întrebare i-a pus în direct – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

De

Actorul Andrei Aradits a fost invitat la podcastul lui Cătălin Măruță, unde a făcut declarații surprinzătoare. Actorul a declarat în cadrul podcastului că publicul are tendința de a-i supraestima pe cei care apar la teleizor. Mai mult, actorul a mărturisit că succesul de care se bucură nu are exclusiv legătura cu capacitățile sale, ci a fost o chestiune de noroc.

Actorul a precizat că soția sa consideră că suferă de „sindromul impostorului”.

„Soția consideră cu sufăr de sindromul impostorului. Respectiv, eu nu cred despre mine, personal, că am făcut vreo mare brânză. Ceea ce am făcut nu este, neapărat, ca urmare a unei acțiuni ale mele sau unei calități, a unei valori intrinsece personalității mele, cât o acumulare de șanse și nimereli care mi s-au întâmplat în viață.”, a declarat actorul.

Andrei Aradits, comentariu acid la adresa lui Cătălin Măruță

Cătălin Măruța i-a dat dreptate soției lui Andrei Aradits și chiar a încercat să-i explice actorului că se victimizează pentru a primi complimente din partea publicului și a apropiaților.

După intervenția lui Cătălin Măruță, Andrei Aradits l-a întrebat pe prezentatorul PRO TV dacă se consideră un om valoros.

„Te întreb sincer, tu despre tine crezi că ești valoros? Că pe de altă parte, la fel, pot să-ți întorc complimentul.”, a întrebat Andrei Aradits.

Reacția surprinzătoare a lui Cătălin Măruță

Reacția lui Cătălin Măruță a fost neașteptată.

.„Vrei să fiu sincer? Mi-a fost dată de nevastă valoarea.”, a mărturisit, râzând, Cătălin Măruță.

Andrei Aradits a declarat că oamenii de acasă au tendința să creadă despre cei de la televizor că sunt inteligenți. Din punctul său de vedere, această gândire nu este conformă cu realitatea. El a mai spus că viitorul îl sperie foarte tare și că evită să se gândească în această direcție.

„Mi-e teamă de următoarele șase luni. Mi-e teamă de orice. Deci, dacă mă întrebi de viitor, dă-mi un Distonocalm, Magneziu, ceva.”, a spus actorul.

Andrei Aradits, în vârstă de 48 de ani, s-a făcut cunoscut pulicului încă din 2005 datorită rolurilor din seriale precum „Lacrimi de iubire”, „Iubire ca în filme” sau „Narcisa sălbatică”. De asemenea, acesta a făcut parte, vreme de șase ani, din juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

A 13-a pensie pentru pensionari! Super mulți bani pentru români. Cine îi va primi din 2022 – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

De

PSD anunţă că s-ar putea acorda şi a 13-a pensie. Când se va introduce și mai ales care vor fi persoanele direct vizate de această veste bună.

Este vorba de pensionarii cu venituri mai mici de 1.600 de lei. Acestea vor primi în luna ianuarie a fiecărui an o suma de bani în valoare de 1.200 de lei. Este un fel de a 13-a pensie pentru cei care încasează puţini bani.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Marius Budăi, este un proiect extrem de bun, care a fost negociat în momentul în care am discutat pachetul social.

Pensionarii care vor primi 1200 de lei

„Până la urmă, la întâlnirile politice, Marcel Ciolacu a reuşit să impună în gândirea social democrată şi iată că gândim ca începând din prima lună de guvernare, de la 1 ianuarie, să încercăm să rezolvăm din problemele apărute din cauza valului de scumpiri apărute din ultimul timp.

Vine această sumă de 1.200 de lei pentru pensiile cuprinse între 1.000 şi 1.600 lei, vin pentru pensionarii care au pensia minimă, adică 800 lei, vor primi câte 200 lei în fiecare lună de acum încolo, deci pensia minimă practic se va majora cu 200 lei, de la 800 la 1.000 lei”, a spus Budai.

El a arătat că se realizează dublarea alocaţiilor pentru copiii în vârstă de 0-2 ani şi cei cu dizabilităţi. Este o creştere şi a alocaţiei pentru copiii în vârstă de 2-18 ani şi bineînţeles, a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi.

Este un scut pe care încercăm să-l creăm în faţa acestui val de scumpiri

„Bineînţeles, salariul minim şi ulterior urmând a fi comunicat într-un termen de 120 de zile un nou calendar de implementare a legii pensiilor şi a legii salarizării. Toate aceste lucruri vin dintr-un moment extrem de tensionat în societatea românească, scumpirile din alimente, de la energie, scumpirile medicamentelor au dus pensionarii, cei cu copii mici şi cei cu salariul minim într-o situaţie extrem de delicată.

Să nu-şi închipuie cineva că acest 10% în plus la pensii pentru părinţii şi bunicii noştri va îmbogăţi peste noapte. Este un scut pe care încercăm să-l creăm în faţa acestui val de scumpiri”, a punctat Marius Budăi, fost minsitru al Muncii.

Anunțul său a venit într-un moment în care Raluca Turcan a spus că nu mai sunt bani de pensii. Premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, vineri, că în urma discuţiilor s-a stabilit că va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10% şi va fi acordată cea de-a 13 indemnizaţie pentru persoanele cu handicap.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Legea a fost adoptată în Senat. Primăriile se pot împrumuta pentru a asigura căldura pe timp de iarnă – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

De

Senatul a adoptat luni proiectul de lege care lasă primăriile să se împrumute pentru a asigura apa caldă şi căldura pe timp de iarnă, împrumut care nu era posibil în conformitate cu legislaţia în vigoare. Proiectul a fost propus de mai mulţi parlamentari USR.

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, unul dintre iniţiatori, a spus că ceastă iniţiativă vine în întâmpinarea cererii a 25 de municipii care au nevoie de soluţii pentru finanţarea termocentralelor pe timpul iernii, potrivit unui comunicat de presă al USR.

El a adăugat că administraţiile au nevoie de o plasă de siguranţă în caz că se ajunge la situaţia în care localităţile vor fi nevoite să se împrumute pentru a menţine funcţionale sistemele de încălzire centralizată.

„Mergând înainte, atât administraţia centrală, cât şi cele locale trebuie să găsească soluţii sustenabile pentru aceste probleme recurente care sunt generate de sistemele de încălzire centralizată care deservesc marile oraşe ale ţării. Bani există. În acest moment nu mai puţin de 400 de milioane de euro stau nefolosite în conturile unei societăţi a statului denumită Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, pe scurt SAPE. Aceşti bani au fost câştigaţi într-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva companiei ENEL, iar ei ar trebui să fie folosiţi exact pentru proiectele de retehnologizare a centralelor termice din România”, a declarat Raoul Trifan.

Depus la începutul lunii noiembrie, proiectul prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 125 de voturi „pentru”, niciunul împotrivă şi o abţinere. Propunerea legislativă rmează să intre în dezbterea Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

Ajutoare pentru încălzire

La începutul lunii, Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii, a anunțat pe pagina sa oficială de Facebook că cetățenii, care fac parte din categoria consumatorului vulnerabil, pot depune cerere pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului. Persoanele care vor putea solicita acest sprijin sunt oamenii singuri cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană.

„Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil. Persoanele singure cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita.”, a explicat Raluca Turcan pe social media.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment6 zile inainte

Cătălin Măruță a rămas fără cuvinte! Un cunoscut actor l-a lăsat mască. Ce întrebare i-a pus în direct – Capital | BuzauAZI

Actorul Andrei Aradits a fost invitat la podcastul lui Cătălin Măruță, unde a făcut declarații surprinzătoare. Actorul a declarat în...

Eveniment6 zile inainte

A 13-a pensie pentru pensionari! Super mulți bani pentru români. Cine îi va primi din 2022 – Capital | BuzauAZI

PSD anunţă că s-ar putea acorda şi a 13-a pensie. Când se va introduce și mai ales care vor fi...

Eveniment6 zile inainte

Legea a fost adoptată în Senat. Primăriile se pot împrumuta pentru a asigura căldura pe timp de iarnă – Capital | BuzauAZI

Senatul a adoptat luni proiectul de lege care lasă primăriile să se împrumute pentru a asigura apa caldă şi căldura...

Eveniment7 zile inainte

Florin Cîțu, numirea momentului în România. Decizia a apărut deja în Monitorul Oficial – Capital | BuzauAZI

Florin Cîțu a decis! Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a fost desemnat...

Eveniment7 zile inainte

Acord de ultimă oră între Australia, SUA și Marea Britanie. Ce au decis cele trei mari puteri – Capital | BuzauAZI

Potrivit AFP, în cursul zilei de luni, un acord strategic a fost semnat. Mai exact, Australia s-a angajat în mod...

Eveniment7 zile inainte

Pandemia se agravează în Rusia! Vladimir Putin a primit deja o a treia doză de vaccin anti-covid – Capital | BuzauAZI

Pe fondul epidemiei din Rusia, Vladimir Putin, președintele statului, și-a completat schema de vaccinare din dorința de a se proteja...

EvenimentO săptămână inainte

Cea mai cruntă veste pentru România. Va lovi la începutul anului viitor. A anunțat duminică, 21 noiembrie – Capital | BuzauAZI

Creșterea semnificativă a numărului de persoane infectate cu Sars-Cov-2 la nivel european și a pierderilor umane provocate de Covid-19 au...

EvenimentO săptămână inainte

Bulgarii și-au ales președintele! Actualul lider de stat, Rumen Radev, a câștigat alegerile cu peste 60% din voturi – Capital | BuzauAZI

S-au încheiat alegerile prezindențiale din Bulgaria. În acest moment, vecinii României au același lider de stat. Exit-pollurile celui de-al doilea...

Știri din județO săptămână inainte

Cizme îmblănite și cizme sport la modă în acest sezon

Niciun sezon de toamnă-iarnă nu este complet fără o pereche de cizme îmblănite la modă. După  pantofi și botine, fashionistele își dotează garderoba...

EvenimentO săptămână inainte

Viktor Orban trimite o undă de șoc către UE. Ungaria lansează ofensiva la adresa Uniunii Europene – Capital | BuzauAZI

Viktor Orbán lansează un atac fără precedent la adresa UE. El a susținut că „birocraţia de la Bruxelles vomită sânge...

EvenimentO săptămână inainte

Multe locuri de muncă vor dispărea din România! Piața muncii este amenințată – Capital | BuzauAZI

Digitalizarea este un proces cu ajutorul căruia viețile oamenilor s-au îmbunătățit în majoritatea domeniilor de activitate. Din acest motiv, aparatele...

EvenimentO săptămână inainte

Lovitura care a paralizat Europa! Undă de șoc pe tot continentul. Criză fără precedent – Capital | BuzauAZI

Președintele rus Vladimir Putin a promis că va livra gaze în depozitele europene în luna noiembrie, pe măsură ce prețurile...

EvenimentO săptămână inainte

Pregătiți-vă pentru ce e mai rau! Vine marea criza economică. S-a anunțat acum – Capital | BuzauAZI

O analiză publicată de Desmond Lachman pe site-ul The Hill. În condițiile în care inflația din SUA se află acum la...

EvenimentO săptămână inainte

Avertisment îngrijorător! A apărut o nouă tulpină în România! Va constitui valul cinci – Capital | BuzauAZI

Epidemiologul Octavian Jurma a avertizat că ultimele studii, realizate la nivel naţional pe probele recoltate recent de la bolnavii de...

EvenimentO săptămână inainte

Doliu imens România! Tragedia zilei! Un nume cunoscut din presă a murit subit – Capital | BuzauAZI

O cunoscută jurnalistă din Alba Iulia a murit la vârsta de 52 de ani. Din păcate, aceasta suferea de o...

Știrile Săptămânii