Connect with us

Eveniment

Germania – o locomotivă cu două viteze. Diferențele dintre Est și Vest ies la lumină cu ocazia alegerilor federale – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

Germania – o locomotivă cu două viteze. Centrul câștigă în zona de vest și extremele, stânga și AfD, în zona de est. Această corelație de forțe este proporțională cu nivelul veniturilor.

La șaptezeci de ani după ce ziarul britanic „The Times” a folosit pentru prima oară aluzia „locomotivă europeană” pentru a descrie creșterea economică a Germaniei de Vest după cel de-al Doilea Război Mondial, motorul acestei situații este încă pe deplin operațional, deși suferă de încetiniri, ceea ce înseamnă că, la mai bine de 30 de ani de la reunificare, există încă diferențe între estul și vestul țării.

O circumstanţă care va fi prezentă la următoarele alegeri federale, potrivit La Razon.

Germania – o locomotivă cu două viteze. Diferențe în toate domeniile

În timp ce partidele tradiționale își vor obține cea mai mare parte a sprijinului din partea de vest a ţării, opțiuni mai extreme – cum ar fi stânga din Die Linke sau populiștii din Alternativa pentru Germania (AfD) – vor avea adepţi la urnele vechii Republici Democrate comuniste. Un sprijin direct proporțional cu nivelul veniturilor.

În timp ce alegătorii Uniunii Creștine Democratice (CDU) sau ai Partidului Social Democrat (SPD) sunt, în general, peste venitul mediu, susținătorii stângii și ai AfD câștigă în general mai puțin decât media națională și locuiesc în mare parte în Germania de Est sau în regiuni afectate de dezindustrializare. Acolo, diferențele încă se menţin.

De fapt, nu merită să ai o carieră în estul Germaniei. Fraza, pronunțată ca sentință, este concluzia la care a ajuns jurnalistul Olaf Jacobs după ce a examinat elitele germane și a întrebat unde și-au terminat studiile.

Indiferent dacă sunt manageri superiori sau miniștri federali, germanii de est sunt abia reprezentați astăzi în funcțiile de top ale țării, iar condițiile, atunci când se referă la instanțele judecătorești sau la funcțiile universitare, au o importanță aproape simbolică.

De asemenea, ecuația produce o cifră revelatoare: 6.500 de euro brut sau, cu alte cuvinte, media pe care un lucrător din Vest o câștigă comparativ cu unul din Est.

Exemple care, trei decenii mai târziu, arată clar că diferențele continuă în toate domeniile, dar mai ales în cel economic.

Factorii structurali trag fosta economie socialistă în jos

Drept dovadă, PIB-ul celor cinci regiuni din fosta Republică Democrată Germană (RDG) care, în datele din 2020, reprezenta doar 79,1% din nivelul vestului țării și că, din 2010, această diferență a fost redusă datorită unei reţele de companii mici și mijlocii și a dinamismului pe care orașe precum Leipzig, Dresda și mai ales Berlinul l-au dobândit în ultimii ani.

Totuşi, îmbunătățirea nu compensează absența marilor companii precum Volkswagen, Siemens sau Bayer, ale căror sedii sunt în vest, unde lucrează zeci de mii de oameni, sau faptul că nici o companie din Dax, indicele principalelor valori ale Bursei de la Frankfurt, nu îşi are sediul în partea de est.

La 30 de ani de la căderea Zidului, factorii structurali cântăresc încă în economia fostei Germanii de Est și, departe de aștepta o îmbunătățire, unii analiști prezic că diferențele se pot adânci și mai mult în următoarele trei decenii.

Problema demografică

Printre motivele acestor diferențe, economistul Kristina van Deuverden face aluzie la o problemă demografică cauzată de emigrația intensă spre vest după reunificarea din 1990. „Fluxul de investiții și capital către fosta RDG a fost imens. Dar oamenii au mers în cealaltă direcție”, explică expertul.

„Copiii care ar fi trebuit să se nască acolo nu mai sunt acolo”. De fapt, îmbătrânirea consecutivă a populației face parte dintr-un cerc vicios, deoarece nu numai că afectează veniturile, ci reduce şi forța de muncă disponibilă, împiedicând dezvoltarea economică care, potrivit demografilor, va avea consecințe asupra câteva decenii.

„Trebuie să fie atrase companii, dar problema este că nu sunt oameni”, adaugă Van Deuverden.

Trebuie doar să vă plimbați prin centrul unor orașe din est care oferă spectacolul trist al magazinelor și clădirilor de vânzare ca o atracție majoră. Dinamismul orașelor precum Dresda, Jena sau Leipzig nu a reușit să ascundă exodul și îmbătrânirea care afectează aceste regiuni.

Circumstanța a afectat și piața muncii. În ultimii douăzeci de ani, șomajul în statele din est a scăzut la 10%. O cifră care continuă să fie ridicată și care, împreună cu alți factori, a reprezentat terenul fertil pentru ca Germania de Est să fie locul perfect în care sentimentele populiste să germineze, AfD fiind cel mai bun exponent.

Creată în 2013, formațiunea xenofobă a obținut cele mai bune rezultate în zona de est, unde colectează deja între 20 și 30% din voturi, în timp ce în vest obține, în medie, 10%.

”Scepticism profund și fundamental față de politică și democrație”

În această direcție, comisarul guvernului federal pentru fostele state din est, Marco Wanderwitz, a declarat că a observat un „scepticism profund și fundamental” față de politică și democrație în estul Germaniei.

„Trebuie să găsim o modalitate de a scăpa de această situație și, mai ales, de a nu mai trăi cu frică înainte de fiecare scrutin de stat, temându-ne de momentul în care trebuie să analizăm rezultatele pentru a vedea câte puncte au câștigat extremele”, a adăugat el.

Cu excepția Berlinului, germanii de est arată preferințe mai mari pentru opțiunile de extremă dreaptă, care deseori depășesc 20% din voturi la alegeri.

Acest lucru nu este neobișnuit într-o regiune în care 14 milioane de locuitori sunt obișnuiți de 41 de ani cu un sistem cu un singur partid, cu alegeri regionale foarte limitate și cu o reprezentare monopolizată de Partidul Socialist Unificat al Germaniei (SED) și unde, potrivit politologilor, persistă ideea că mulți germani de est încă se consideră „cetățeni de clasa a doua”.

Astfel, potrivit unui sondaj recent, 74% dintre aceştia consideră că există încă „diferențe foarte mari” între cele două părți ale țării.

Facebook Comments

Eveniment

Îmi pare rău – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

De

Industria HoReCa din România este nemulțumită de impunerea certificatului verde pentru clienți. HoReCa a reclamat că a început deja să înregistreze pierderi în urma implementării acestei reguli.

Raed Arafat: Prin ceea ce cere industria HoReCa, înseamnă că noi nu vom controla situaţia niciodată

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a transmis un mesaj reprezentanţilor din industria HoReCa, care se declară nemulţumiţi de noile reguli impuse pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

„Dacă industria HoReCa vrea să ne spună acuma că să lăsăm şi la 10 la mie situaţia ca ei să facă toate conferinţele şi cursurile şi business as usual, înseamnă că noi nu vom controla situaţia niciodată”, potrivit TVR.

Raed Arafat consideră că pandemia provocată de Covid-19 nu va putea fi depășită dacă populația neimunizată nu urmează o serie de restricții. Totul în scopul de a micșora numărul infectărilor și de a reuși să depășim criza sanitară actuală.

Acesta a criticat atitudinea industriei HoReCa și este de părere că micii proprietar ar trebui să aprecieze faptul că localurile nu au fost închise precum în 2020.

“Controlul s-a ales să nu se facă printr-un lockdown total, dar totuşi anumite măsuri trebuie să se implementeze”

„Nu putem combate pandemia şi când ajungem la faza în care suntem acuma pe dorinţele industriei HoReCa – îmi pare rău! Deci industria HoReCa, la fiecare val, a avut supărări şi nu era mulţumită şi am înţeles cu toţii, a înţeles şi Guvernul, a înţeles toată lumea. La acest moment, industria HoReCa funcţionează mai departe, nu s-au închis restaurantele, nu s-au închis cafenelele, nu s-au închis hotelurile, dar s-au pus nişte reguli.

Industria HoReCa trebuie să înţeleagă că, dacă acest lucru nu se făcea în acest mod, în această fază se ajungea la închidere. Dar nu s-au închis, s-au pus nişte reguli. Dacă industria HoReCa vrea să ne spună acuma că să lăsăm şi la 10 la mie situaţia ca ei să facă toate conferinţele şi cursurile şi business as usual, înseamnă că noi nu vom controla situaţia niciodată. Aşa că trebuie şi ei să înţeleagă partea noastră care combatem această pandemie, şi combatem acest virus şi efectele lui.

Am ajuns la o fază în care va trebui, la acest moment, controlată. Controlul s-a ales să nu se facă printr-un lockdown total, dar totuşi anumite măsuri trebuie să se implementeze”, a afirmat Raed Arafat într-o emisiune la TVR.

În ciuda acestor nemulțumiri venite din parte micilor proprietari, Raed Arafat a menționat, în cadrul emisiunii de pe TVR, că există în continuare presiune pe sistemul medical din România, care greu face față numărului de pacienți infectați de covid.

„Chiar dacă aparent am ajuns la un plafon pe care sperăm să îl ţinem, să înceapă să scadă, totuşi trebuie să înţelegem un lucru: sunt 16.000 de cazuri pe zi”, a spus acesta.

„HoReCa” este o abreviere pentru cuvintele: hotel, restaurant, cafenele. HoReCa reprezintă industria hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor și a afacerilor de catering.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Șoc în România! S-a aflat planul lui Klaus Iohannis. Orban cutremură scena politică – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

De

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a declarat că nu înțelege de ce președintelui Klaus Iohannis a fost întotdeauna împotriva lui.

Ludovic Orban tinde să creadă că președintele Iohannis că are un proiect cu PSD.

„Eu nu pot să găsesc nicio explicație legată de atitudinea domnului Iohannis față de mine. Sunt un om corect, care respect toate înțelegerile, un om de bună credință. Nu există niciun motiv care să poată să justifice o atitudinea atât de încrâncenată a lui Klaus Iohannis împotriva mea. Probabil altele sunt explicațiile și le vom afla în curând.

Eu nu exclud posibilitatea ca Iohannis să aibă un proiect cu PSD. Dacă are un astfel de plan, cum începe să se vadă, probabil că ăsta e motivul real, pentru că Iohannis știe că eu nu aș fi acceptat niciodată nicio formă de înțelegere cu PSD”, a declarat Orban la B1 TV.

De asemenea, Ludovic Orban a amintit că președintele Klaus Iohannis a susținut întotdeauna contracandidații săi, fie că a fost vorba despre Alina Gorghiu sau Cristian Bușoi.

Fostul lider PNL este de părere că Iohannis i-ar fi găsit un contracandidat la șefia partidului, chiar dacă Florin Cîțu nu ar fi candidat.

Ludovic Orban a impus condiții pentru a rămâne în PNL

Ludovic Orban, fostul premier al României, a anunțat că încă nu își dă demisia din Partidul Național Liberal deoarece și-a dedicat ”toată viața matură” pentru acest partid. În plus, fostul președinte al Partidului Național Liberal spune că s-a luptat mereu pentru ideile liberale.

Fostul președinte al Camerei Deputaților mai spune că pentru a rămâne în PNL și pentru a se întoarce în grupul parlamentar PNL trebuie respectate anumite condiții pe care le și precizează.

„Nu-mi dau inca demisia din PNL, este partidul caruia i-am dedicat toata viata matura, m-am luptat pentru ideile liberale si asa voi fi in continuare. Pentru a ramane in PNL și pentru a mă întoarce în grupul parlamentar PNL trebuie îndeplinite câteva condiții:

  • Conducerea rupta de realitate din cauza unor nor de prafuri trebuie sa se duca acasa
  • Deputatii PNL sa renunte la golf, eu personal nu vreau sa joc golf
  • PNL trebuie sa se intoarca cu fata la cetatean si cu spatele la chiriasul de la Cotroceni

Țara pluteste in deriva pentru ca cel care trebuia sa stea la carma probabil pescuieste in momentul de fata sau s-a dus la schi”, a declarat Ludovic Orban.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Eveniment

Cum poți face ca legumele tale congelate să își păstreze vitaminele? Iată secretul – Capital | BuzauAZI

Publicat

pe

De

Cine nu a congelat vreodată legume sau fructe? E o metodă utilă pentru a te putea bucura de anumite produse și în timpul iernii. Însă puține persoane știu cum să congeleze corect vegetalele. Trebuie să avem grijă la anumite detalii pentru ca legumele și fructele noastre să își poată păstra toate vitaminele, atât de necesare organismului pe timpul iernii.

Toamna, în fiecare casă există o gospodină care nu pune geană pe geană până nu are cămara plină cu dulceață, zarzavaturi, zacuscă, bulion și alte produse conservate pentru pofticioșii familiei. Puține gospodine știu, însă, ce trebuie să facă astfel încât preparatele lor să fie conservate cât mai bine, dar și cum să le păstreze nutrienții pentru toată durata anotimpului rece. De aceea, noi ți-am pregătit, în rândurile următoare, câteva informații esențiale. Spor la citit!

Ce legume și fructe putem congela fără griji

Probabil te întrebi „De ce oamenii aleg să congeleze fructele? De ce nu le consumă proaspete?” Ei bine, prin congelare se păstrează vitaminele din fructe și legume. Este recomandat să consumi fructe și legume de sezon congelate decât să mănânci vegetale „proaspete” de la magazin. Pentru a rezista frigului din iarnă, acestea sunt injectate cu substanțe chimice ce pot afecta organismul dacă sunt consumate pe termen lung. În plus, congelarea ține bacteriile la distanță.

În România, avem o varietate de legume și fructe pe care le poți congela cu succes. Vegetalele care rezistă înghețului, păstrându-și vitaminele, sunt: porumbul, broccoliul, fasolea verde, conopida, spanacul, morcovul, afinele, coacăzele, piersicile, cireșele și vișinele. Dacă vrei să congelezi cartofi, mere, pere sau gutui te sfătuim să renunți la această idee, produsele acestea nu rezistă la temperaturi scăzute.

Cum congelăm corect vegetalele

Când vine vorba de congelare, un sfat care sigur te va ajuta în bucătărie, este să speli, cureți și să tai legumele înainte de a le pune în congelator. Apoi punele în pungi. Dacă le tai îți vei ușura munca în bucătărie și vei avea mai mult spațiu în congelator pentru carne, înghețată sau alte produse.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment35 de minute inainte

Îmi pare rău – Capital | BuzauAZI

Industria HoReCa din România este nemulțumită de impunerea certificatului verde pentru clienți. HoReCa a reclamat că a început deja să...

Eveniment5 ore inainte

Șoc în România! S-a aflat planul lui Klaus Iohannis. Orban cutremură scena politică – Capital | BuzauAZI

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a declarat că nu înțelege de ce președintelui Klaus Iohannis a fost întotdeauna împotriva...

Eveniment10 ore inainte

Cum poți face ca legumele tale congelate să își păstreze vitaminele? Iată secretul – Capital | BuzauAZI

Cine nu a congelat vreodată legume sau fructe? E o metodă utilă pentru a te putea bucura de anumite produse...

Eveniment15 ore inainte

Florin Cîțu, acuzat de Alfred Simonis că îl sabotează pe Nicolae Ciucă – Capital | BuzauAZI

Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD îl acuză pe Florin Cîţu de sabotaj împotriva lui Nicolae Ciucă. Din punctul său de...

Eveniment20 de ore inainte

Klaus Iohannis a semnat decretul! L-a scos la pensie. Decizia zilei la Cotroceni – Capital | BuzauAZI

Klaus Iohannis a semnat decretul! L-a eliberat imediat din funcție. Va ieși la pensie Klaus Iohannis a semnat decretul pentru...

Eveniment22 de ore inainte

Precizarile MAI nr 43072 din 04.12.2017 privind actualizarea veniturilor salariale folosite la stabilirea pensiilor militare – Ziarul Incisiv de Prahova

Criticile noastre privind unele apucaturi manageriale de la nivelul IPJ Neamt risca sa creeze o perceptie incorecta asupra intregului colectiv....

EvenimentO zi inainte

Astfel de mutații apar – Capital | BuzauAZI

Profesorul Carmen Dorobăț din România, medic primar de boli infecțioase, a explicat la Antena 3 motivul pentru care varianta ”Delta...

EvenimentO zi inainte

Ne vom apăra cu toate armele – Capital | BuzauAZI

Este cea mai dură poziție a Poloniei de până acum. Pusă în fața unei situații aproape fără ieșire, acest stat...

EvenimentO zi inainte

Lovitură pentru Pfizer! Un expert aruncă bomba. Vaccinul care i-a luat fața. E mai eficient – Capital | BuzauAZI

Dar toată lumea vrea să știe care vaccin e mai eficient în asigurarea protecției. Potrivit unui oficial din domeniul sănătății...

SocialO zi inainte

Importanța vitaminei D și ce suplimente poți lua cu un cod reducere elefant

Rolul vitaminei D3 este esențial: îndeplinește multe funcții în organism. Sintetizat în piele atunci când este expus razelor UV de...

Eveniment2 zile inainte

Cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea depăși estimarea sa de 90 de dolari pentru finalul anului – Capital | BuzauAZI

Cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea depăși estimarea sa de 90 de dolari pentru finalul anului Anterior, cotaţia barilului...

Eveniment2 zile inainte

Atacul Poloniei la adresa statului de drept pune Europa în conflict cu ea însăși – Capital | BuzauAZI

Atacul Poloniei la adresa statului de drept pune Europa în conflict cu ea însăși Uniunea Europeană se confruntă cu o...

Eveniment2 zile inainte

Este haios când unii care habar n-au despre ce vorbesc n-au fost revoltați când în România drepturile absolute au fost încălcate, dar sunt revoltați acum când perfect legal poți îngrădi drepturi relative pentru protejarea sănătății populației – Ziarul Incisiv de Prahova

Noul comandant/rector al Academiei de Poliție (numit la data de 16.septembrie 2021), Claudiu Chindriș, a avut diverse funcții în ambele...

Eveniment2 zile inainte

Interzis în sediile ANAF dacă nu ai certificat verde. Anunțul făcut de Fisc – Capital | BuzauAZI

Milioane de români vor fi nevoiți să aibă la ei un document absolut obligatoriu începând de luni. Asta pentru de...

Eveniment2 zile inainte

„Devine din ce în ce mai clar” – Capital | BuzauAZI

S-a aflat planul lui Iohannis. Ce vrea să le facă președintele celor de la PSD a spus clar vicepreşedintele Camerei...

Știrile Săptămânii